Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

pondělí 3. září 2012

Naoki Urasawa má rád Davida Lynche

Zombie post z loňského léta. Monster je tímto už druhým anime, kde jsem narazil na odkaz na Twin Peaks. Tím prvním je Soul Eater a shodou okolností jde o odkaz na stejnou scénu.



Konkrétně jde o sen agenta Coopera ze seriálu Twin Peaks, kde je Lynch jeden ze dvou hlavních tvůrců, takže faktor normálnosti se pohybuje cca na pomezí Sloního muže a Lost Highway. Nu a čeho jsem se nedočkal v 15. dílu anime? :)



Na gramofonu se otáčí deska a z reproduktoru se line snová melodie bez vokálu. Rudé závěsy (LynchTM) a na scénu vtančí trpaslík! Strnulý pozorovatel(ka) přihlíží.


Důležitý je také šachovnicový vzor na stropě, viz podlaha ve scéně z Twin Peaks. Tady už je podoba trochu vzdálenější, nicméně kontrast bílé a tmavé je zachován. No a pro porovnání část oné scény v původním provedení:


Jak už jsem zmiňoval v úvodu, odkaz na stejnou scénu se nachází i v anime Soul Eater, ta jde ještě o něco dál. Bohužel nemám potvrzené, jestli je to takhle provedené i v manze.


Takže tu máme západní popkulturní odkaz ve vážném(!) kontextu, což se v anime příliš často nevidí. Ostatně se jich pár (i nevážných) můžu pokusit vyjmenovat.
  • Tak nejdřív tu je jeden nápaditý opening (funkční video zde). 
  • Co dál? REC a filmy s Audrey Hepburnovou? 
  • Freddie v Cromartie High School? 
  • Akira v Eden of the East přímo zmiňuje scénu z filmu Quadrophenia. 
  • Včera jsem čirou náhodou zakopl o informaci, že jména postav z Eureky 7 jsou ovlivněna (západní) hudbou a kulturou 80. a 90. let, jmenovitě třeba filmem Trainspotting (Renton) nebo skupinou Beastie Boys (Adrock) a dokonce je to i generačně odstupňované :) 
Ale tím se dostáváme k jmenným narážkám a těch je v anime přece jen víc. Mohlo by někde existovat anime/manga odkazující na Monty Pythony?
Pokud znáte jinou podobně loženou citaci ze západní popkultury, tak se pochlubte, třeba toho dáme dohromady na celou přednášku :)
(*hahaha* ... nope)

Žádné komentáře:

Okomentovat